N.B.: De exacte locaties van de onderduikerskampen die zich in dit gedeelte van het bos bevonden, zijn helaas niet meer te bezoeken. Door het verstrijken van de tijd zijn de locaties niet meer herkenbaar. Bovendien zijn in dit gedeelte van het bos geen wandelpaden meer omdat er een mountainbike route is aangelegd. Uit veiligheidsoverwegingen wordt afgeraden om als wandelaar dit gedeelte van het bos te betreden!!!

In het begin van de oorlog probeerden de Duitsers nog met zachte drang de Nederlandse bevolking te overtuigen dat ze in het Duitse Rijk een goed leven konden hebben. Maar al snel lieten de nazi’s hun ware gezicht zien.
Vanaf winter 1942-1943, toen veel Duitse soldaten sneuvelden aan het oostfront o.a. bij de slag om Stalingrad, kwam er een nijpend tekort aan arbeiders in de (oorlogs)industrie. Duitse arbeiders werden gemobiliseerd en moesten als soldaat gaan vechten aan het front. Het Duitse regime in Nederland bedacht een aantal bizarre maatregelen om hun wil te kunnen opleggen aan de Nederlandse bevolking:



De staking van 29 april t/m 3 mei 1943 werd op een gruwelijke manier gebroken. Bijna 200 mensen kwamen hierbij om het leven



Oproep voor jonge mannen om zich te melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Velen negeerden deze oproep en moesten noodgedwongen onderduiken.


Voor deze foto werd vrolijk geposeerd, maar de ellende waarin deze studenten beland waren, was groot. Zij hadden bewust gekozen om zich niet te onderwerpen aan de Duitsers.

Op 15 augustus bezochten deze onderduikers een Heilige mis in de schuur van de familie Ambrosius. Vier dagen later op 19 augustus in de vroege morgen volgde de razzia.

Deze dankbetuiging, gericht aan fam. Bouten, destijds wonende aan de Bergsteeg (nu camperplaats De Zandberg), is kort na de oorlog gemaakt door enkele studenten uit het onderduikerskamp. Familie Bouten voorzag hen van eten, dat ’s avonds als het donker was op een kar tegen de gevel van de boerderij werd gelegd. Daar kwamen enkele onderduikers het ophalen.


Deze studenten hebben meerdere van deze dankbetuigingen gemaakt voor mensen die zorgden voor hun welzijn tijdens hun verblijf in het onderduikerskamp. Onder andere de dankbetuiging gericht aan Duikhoofd en verzetsman Antoon Steeghs en zijn familie.

Locatie onderduikerskamp