01. Puin storten kerk/centrum Horst

GPS LOCATIE PUIN STORTEN KERK/CENTRUM HORST IN DE WINTERMAANDEN VAN 1944-1945.

Deze foto van het centrum van Horst werd gemaakt vóór de bombardementen  op 12 en 13 oktober 1943. 

Na de bombardementen van 12 en 13 oktober 1944 lagen er enorme hopen puin in het centrum van Horst.

LEES MEER

In Noord-Limburg stopte de opmars van het geallieerde leger in het late najaar van 1944. De Maas was in die winter de scheidslijn van bevrijd gebied ten westen van de Maas. De Duitsers wisten  in de wintermaanden van 1944-1945 zich ten oosten van de Maas te handhaven.

De troepenopbouw van de geallieerden ging echter gestaag door. Voor Horst betekende dit dat vele soldaten ingekwartierd moesten worden. Omdat deze manschappen zich vaak gingen vervelen, gaven hun commandanten de soldaten opdracht om het puin van het centrum van Horst  op te ruimen en met vrachtauto’s af te voeren naar een aantal onverharde wegen en bospaden o.a. in de Schadijkse bossen. Zie foto’s.

De huidige parkeerplaats aan de Gusseweg.

Begin wandelroute Drabbelsdrift. Deze wandelroute begint bij de parkeerplaats aan de Gusseweg. Via deze mooie route van 3,3 km, o.a. door Schaaks Heide, voert u ook langs het herinneringskruis voor Derk van Assen. U loopt over diverse wegen en bospaden waar in de winter van 1944-1945 puin gestort werd, dat afkomstig was van de gebombardeerde kerk en overige gebouwen uit Horst.

Van de oude kerk van Horst, te zien op de eerste foto, liggen de brokstukken ergens begraven in de Schadijkse bossen. Op de plek waar je nu loopt, ligt het puin van deze kerk misschien wel onder jouw voeten.

Of het puin van de Meterikse kerk ook Op de Schaak ligt, is niet bekend. Zie onderstaande foto met bijschrift.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *